spookyMulder išče resnico

Koncert digitalnih fotoaparatov

14.08.2007

digitalna mora

Od koncerta Pink v Ljubljani je minilo že nekaj časa, še vedno pa me nekaj grize, pa milim, da to niso bolhe niti vest, temveč začudanje nad slikanjem in snemanjem, ki se je razpaslo med obiskovalci koncertov.

No, gremo lepo po vrsti, kmalu po začetku koncerta so se začele v iztegnjenih rokah gledalcev pojavljati tiste male mašine, ki se jim pravi digitalni fotoaparat in že se je začelo bliskanje. Še hujša stvar od bliskanja (ne vem, morda je prav zaradi tega Pink skoraj polovico koncerta odpela s sončnimi očali) so bili svetlo modri ekrančki, katerih svetloba je človeku silila v oči in nesramno onemogočala spremljanje dogajanja na odru (če iztegnjene roke nekako še lahko štejem v zakup celotnega vzdušja v dvorani).

OK, da ne bom preveč licemeren, tudi sam sem na plano potegnil svojega digitalca in naredil dva posnetka, ampak zgolj tako za spomin, saj je kvaliteta snemanja z digitalnimi miniaturami v temačnem okolju sila omejena. Zakaj lepo prosim, bi si želel 50 posnetkov Pink, iz katerih sploh ni razvidno da je to Pink, saj je povsem zatemnjena ali pa zamazana? No, nekateri so se očitno šli abstraktno umetnost in moram reči, da mi je šlo že kar malce na smeh (in hkrati tudi na jok), ko sem na lastne oči videl tipa, ki je naredil 120 posnetkov, a je bilo že na prvi pogled razvidno, da jih ne bo uporabnih niti 10 procentov.

Na žalost so bili nekateri gledalci še bolj inovativni in svoje mini digitalne fotoaparate naravnali kar na snemanje videa, pa čeprav se je že na ekrančku videlo, da uboge mašine v temi ustvarjajo zgolj neke vrste sodobno umetnost.

Vrhunec vse genialnosti pa je bilo, ko so ljudje pričeli na plano vleči svoje mobilnike. Sprva sem pomislil, da morda pričakujejo balado in bodo potem z ekrančki mobilnikov mahali v sozvočju z ritmom, tako kot se je nekdaj počelo z vžigalniki. A kaj kmalu je postalo jasno, da so tudi mobilniki pokukali na plano, da bi posneli nekaj slik in še huje, da bi z njim snemali videoposnetke, kar je glede na vse parametre ločljivosti in kvalitete skorajda bogokletno dejanje.

In tako mi ni preostalo drugega, kot da sem zijal v vso tisto sinjo modrino takih in drugačnih ekranov in čakal, kdaj bodo indikatorji zasedenosti spominskih kartic končno dosegli skrajni rob, oziroma kdaj bodo pričele utripati rdeče lučke in nakazale, da je vsaj (prazna) baterija bolj pametna od zagretega snemalca. Kljub vsemu je bil koncert odličen, a to je že druga zgodba.

Upam le, da bodo vsi snemalci kdaj tudi pogledali svoje posnetke in se iz tega kaj naučili – npr. to, da si je boljše kupiti profesionalen posnetek koncerta, na kraju samem pa raje uživati v glasbi, kot pa, da se človek polovico časa ukvarja z digitalno žverco.

Lep živopisan pozdrav!

 • Share/Bookmark
 

13 komentarjev »

 1. nordstar nordstar pravi

  Enkrat smo prišli v neko tovarno na slikanje njihovih proizvodov za katalog. Profi aparat, luči, marele, ozadja… Njihov direktor je med skakanjem okoli nas ponosno izjavil: “veste, jaz tudi slikam”. Kako smo se smejali na ta račun (kasneje na pivu)

  14.08.2007 ob 13:40 | #

 2. B.B. pravi

  hehehe ja pač, probaj to njenim zvestim fanom dopovedat da se razen razmazanih slik nebo vidlo nič :smile:

  14.08.2007 ob 14:12 | #

 3. krtkoen pravi

  Ma kaj težite , naj folk počne kar hoče.
  Drugo pa, fotograf ta on oprema ta ona, Boš dal Lenarčiču ali pa jocu, trotl ziher kamero pa bo naredu blš posnetek k marsikater tist ki se neki baše z neko fency opremo, danes je med amaterji ogromno dobrih idej in fotografij. Ne podcenjuj ljudi okoli sebe.

  14.08.2007 ob 14:14 | #

 4. simon pravi

  Sicer je res da je večina slik povprečnih “fotografov” neuporabna. Če si pa dovolj blizu (neki 20 metrov stran) pa se da tudi ponoči nareti zelo dobre slike, pri tem je (če si malo natreniran) uporabnih sigurno več kot 75% slik!

  Tako sem sam naredo nekaj slik na Metallici na Dunaju, pa so resno dobre.

  Tak da je stvar zelo relativna, dober fotoaparat (jaz mam IXUSa 50, ni neki iber, samo solidno:) , malo izkušenj in dovolj blizu lahko narediš zelo dobre slike, tega se le zavedaj.

  Če si kr daleč stran, pa maš še pomožnosti kaki “fotoaparat” na mobitelu, pol pa je res škoda da se sploh mučiš:)

  14.08.2007 ob 14:18 | #

 5. spookymulder spookymulder pravi

  RE: krtkoen

  Ah ne, saj ne podcenjujem nikogar, samo sprašujem se, kaj so sploh imeli od koncerta, če so več kot na oder gledali na svoj fotoaparat ali mobilnik?

  14.08.2007 ob 14:20 | #

 6. J.J. pravi

  ma kake bedarije pišete!!!! brigej se zase mali zarukani slovenček!!!

  14.08.2007 ob 14:43 | #

 7. krtkoen pravi

  kaj maš kej proti slovenčkom

  14.08.2007 ob 14:55 | #

 8. J.J. pravi

  nič proti slovenčkom…… tisti mali zarukani me motijo!!!!!

  14.08.2007 ob 14:58 | #

 9. Samski pravi

  J.J. res neumesna :???: Mislim pa da če žegreš na koncert, in sam zase vem da če bi že šel na koncert, bi bil to striktno zaradi muzke, potem ne bi hotel zamuditi niti trenutka. Mogoče eno ali dve fotki s kolegi, 2 proti stageu in to je to.

  14.08.2007 ob 14:59 | #

 10. Kašpar Kašpar pravi

  J. J. = Sabina oBOLNAr!!!

  14.08.2007 ob 15:21 | #

 11. Pyro pravi

  Odkar sn zgubil svojega digitalca v mosh pitu ne nosim ničesar vrednega na koncerte. Tovelja isto za fotoaparate, na koncu se je vsaj našel nek prijazn punker in mi pomagal poiskati izubljeno kamero

  14.08.2007 ob 17:34 | #

 12. todi pravi

  Sva bla s punco na koncertu Plestenjaka. Ena smrklja vrsto pred nama je non-stop slikarila z digitalcem (slike so bile itak obupne), zvok koncerta je snemala na en mobitel, z drugim mobitelom pa neprestano klicarila svoje frendice, da so slišale,kako frajer poje. Moji živci so bili na resni preizkušnji !

  14.08.2007 ob 18:24 | #

 13. t pravi

  te precej podprem,ampak se z mobitelom da posnet zelo dobre filmčke ali pa slikce

  14.08.2007 ob 21:43 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL