spookyMulder išče resnico

Tudi Slovenci smo lahko Švicarji (vsaj ob volitvah)

22.10.2007

black sheeps

Prvi krog volitev za predsednika države kljub nasprotnim pričakovanjem ni minil brez presenečenj, za največje pa je zagotovo poskrbel Plemeniti Zmago Jelinčič, ki je potrdil neprijetno dejstvo, da smo tudi Slovenci vse bolj dovzetni za populistično iskanje črnih ovac po vzoru Švicarjev.

Minuli konec tedna so namreč tudi v Švici potekale parlamentarne volitve, na katerih je zmagala Švicarska ljudska stranka, ki se je na plakatih oglaševala s tropom belih ovac, ki iz Švice preganjajo črno ovco (torej tujce). Ekvivalent takim populizmom je pri nas prav Srboriti … eee, pardon, Plemeniti poslanec Jelinčič, ki ne zamudi priložnosti, da bi povedal, kako razni “cigani”, “čefurji”, “pedri”, “domobranska golazen”, “hrvaški okupatorji” in podobni “paraziti” ogrožajo stebre našega naroda.

Pravzaprav je Jelinčič postal že neka stalnica slovenskega političnega prostora – neke vrste ventil za tiste najbolj razočarane in deprivilegirane volivce, ki mu v svoji jezi in razočaranju namenijo glas podpore. In potem je sledilo letošnje presenečenje, ko je zbral kar petino glasov volivcev, kar v konkretni številki znaša dobrih 188.000 glasov – to je skoraj dvakrat več kot na predsedniških volitvah pred petimi leti.

Jelinčič se vsekakor upravičeno veseli (očitno je bilo, da je tudi sam presenečen nad fenomenalnim uspehom), toda od kje torej toliko ljudi, ki so bili pripravljeni tolerirati Jelinčičeve sovražne govore in mu bili pripravljeni nameniti enega najvišjih mest v državi?

Eden od razlogov je zagotovo medlost letošnjih glavnih kandidatov, ki se niso upali spustiti v odprt spopad na najbolj perečih temah, saj so vsi vedeli, da jih čaka še en krog volitev, kjer bodo potrebovali tudi morebitno podporo tekmecev iz prvega kroga. To je dalo velika prostora Jelinčiču, ki pač ni imel kaj izgubiti, saj je nenazadnje šel na volitve predvsem zaradi reklame in zato ni štedil jezika in bil vedno pripravljen na provokacijo. Na žalost je pri številni volivcih očitno bolj kot besede same pomembna stopnja glasnosti (in skrajnosti), s katerimi so besede izrečene.

Drug razlog gre iskati v padanju podpore vladi – nekaj podobnega se je zgodilo tudi v času vladavine leve koalicije, le da so takrat razočarani levo-sredinski volivci raje odšli na sredinsko desnico, med tem ko se sedaj očitno razočarani sredinski desničarji poleg levice raje obračajo proti skrajni desnici.

Tretji razlog pa je zagotovo tudi v tem, da tudi Slovenija postaja vse bolj nacionalistična, vsaj v segmentu mladih ljudi (če bi po raziskavi vzporednih volitev obveljali zgolj glasovi mladih do 30. leta starosti bi se na prvem mestu znašel Jelinčič!!!), kar je razvidno tudi v vse bolj prodornem delovanju domoljubnih društev, ki so se v zadnjih letih razpasla predvsem na medmrežju.

Gre za nevaren signal, ki nakazuje, da mladi v Sloveniji ne najdejo več prave življenjske perspektive in da se soočajo s hudimi socialnimi težavami, naj si gre za izobraževanje, iskanje službe, nakup stanovanje ali zgolj vklopitev v sodobno multikulturno družbo. Ker odgovorov na ta vprašanja ne najdejo pri vse bolj odtujeni politični eliti, se zatekajo v skrajne ideologije, ki imajo zelo enostavne računice iskanja krivcev.

Razne ekonomske, politične, gospodarske, socialne in podobne smernice bo človek pač bolj težko razložil nekomu, ki živi na robu preživetja, zato so prav ti ljudje najbolj dovzetni za poenostavitve iskanja vzrokov za težave pri drugačnih ljudeh. Tako bo nekdo brez službe prej kot zgrešene gospodarske načrte za svoj položaj okrivil “čefurja”, ki mu je ukradel delo. Ali pa bo nekdo, ki se je znašel v zakonski krizi, za razpad moralnih vrednot krivil “pedre”. Nekdo, ki se iz meseca v mesec komaj prebija z minimalno plačo pa bo pač rad slišal, kako nepravično je, da številčna “ciganska” družina samo z otroškimi dokladami zasluži več kot on.

To je le nekaj banalnih primerov, na katere stavijo populisti kot je Jelinčič, ker gredo take stvari zelo lahko v uho in zavest, saj ljudje pač najlažje na tak ali drugačen način zaznamujemo drugačne v naši družbi in jih okrivimo za svoje težave. Jelinčič je zgolj spretno izrabil to dejstvo, ob čemer so nekateri očitno zmotno mislili, da ga skrbi za državo, a je s svojimi dejanji do sedaj še vedno dokazal, da ga skrbi predvsem pridobivanje glasov za lasten obstanek na politični sceni.

Morda še bolj kot rezultati predsedniških volitev pa skrbi dejstvo, da se sedaj Jelinčičeva stranka SNS v anketah uvršča že kar na tretje mesto, takoj za SDS in SD, pri čemer ne gre pozabiti na Jelinčičevega zvestega in vedno zelo lucidnega sekundanta Saša Pečeta, ki ob šefovem populizmu vedno poskrbi tudi za pravo mero strokovnosti (prav zabavno je gledati, ko Jelinčič najprej naredi provokacijo, ko pa mu zastavijo bolj strokovno vprašanje, odgovori: To bo pa povedal moj strankarski kolega (Peče)!), ter Jelinčičevo prodorno svetlolaso borko za socialne pravice Barbaro Žgajner Tavš, ki vedno ve, kako popihati na dušo najbolj trpečim.

Tako se lahko zgodi, da bomo ob naslednjih parlamentarnih volitvah tudi Slovenci glasovali z mentaliteto Švicarjev, vprašanje pa je, če nam bo po izgonu črnih ovac naše družbe zares šlo tako lepo, kot nam skuša prepričati Srboriti … eee, pardon, Plemeniti poslanec!?!

No, morda lahko to preprečijo kar nacionalisti sami, saj je npr. domoljubno društvo Hervardi ob teh volitvah izrecno zapisalo, da ne podpira Jelinčiča, ki se jim zdi premalo domoljuben. Naša sreča je torej, da je ena od značilnosti nacionalizma tudi ta, da se zaradi skrajnih idej na koncu tako ali drugače izniči kar sam.

 • Share/Bookmark
 

10 komentarjev »

 1. Zokzel pravi

  Tipično poenostavljanje. Ne poznam nobenega , ki bi krivil čefurje za izgubo službe. Prav tako ne poznam primera , da bi se za zakonske težave krivilo pedre ??!!?? Ta je bosa. Pa tudi za razpad moralnih vrednot ( katerih ) pedre krivijo prej volilci g. Peterleta kot Jelinčiča. Strel v prazno. In je nepravično, da cigani z otroškimi dokladi dobijo več od nakoga na minimalcu. In nepravično je , da se ciganski družini ponudi HIŠA ( pa jo ti ne šmirglajo ) medtem ko je slovenskih družin brez stanovanj več kot dovolj. Populizmi ? Seveda. Samo, nekateri pač ne verjamemo v “sodobno multikulturno družbo”. Kaj naj bi to sploh bilo ??

  22.10.2007 ob 16:30 | #

 2. spookymulder spookymulder pravi

  Naj ti najprej odgovorim, kako sam razumem pojem “sodobne multikulturne družbe” – gre za družbo, v kateri ima vsak enake možnosti, ne glede na svoje versko, rasno, socialno, ljubezensko ali kakšno drugačno poreklo ali prepričanje. Zakaj verjamem in moram verjeti v to? Ker se zavedam, da morda (vsaj v teoriji) ne bom mogel vse življenje prebiti na sončni strani Alp, zato bom upal, da bi me tudi tam, kamor bi me pripeljala usoda, sprejet tak kot sem, brez diskriminacije in brez potrebe, da bi se odrekel temu, da sem Slovenec. To pa je seveda možno le, če take standarde uveljavimo najprej pri nas doma (in damo drugim zgled), ne pa da čakamo na druge.

  In seveda, v populističnem slogu mi utegneš očitati, da smo prav kleni Slovenci tisti, ki pri nas nimamo enakovrednih možnosti ob vseh “drugačnežih” in njihovih posebnih pravicah. Ampak ob tem pozabljaš, da če je temu zares tako, za to niso krivi ti “drugačni” ljudje, temveč zakoni in politiko, ki omogoča razslojevanje ljudi.

  In ravno v tem je problem populistov tipa Jelinčič, ki bi se teh problemov lotili z dodatnim razslojevanjem, ki bi bilo usmerjeno zgolj proti drugačnim, same razslojenosti med Slovenci pa se to ne bi dotaknilo in bi problem ostal povsem enak. Jelinčič tako izpostavlja razne obrobne skupine in v Slovencih povzroča občutke, da so prav ti “drugačneži” krivi za njihovo bedo, čeprav gre dejansko za kompleksen socialno-ekonomsko-politični sistem.

  Vidiš, sedaj smo prišli do tega, da je ravno populizem tisti, ki najbolj poenostavlja probleme, ko s prstom kaže na tiste, ki jih najlažje opazimo (ker so pač nekoliko drugačni), ne loti pa se problema pri samem izvoru, ker je to pač težko razložiti vsakdanjemu človeku.

  22.10.2007 ob 18:02 | #

 3. Zokzel pravi

  …gre za družbo, v kateri ima vsak enake možnosti, ne glede na svoje versko, rasno, socialno, ljubezensko ali kakšno drugačno poreklo ali prepričanje…

  Tukaj je vse lepo in prav. Enake možnosti za kaj ? Šolo, službo, stanovanje, mir in čas za svoje hobije ? To nima zveze z multikulturnostjo. Liberalci si razlagajo multikulturnost kot možnost IZRAŽANJA pripadnosti kulturi, veri, naciji. In v končni fazi prepletanje le teh. Oziroma formiranje neke unikulture, mišmaša svegaisvačega. In v končni fazi izgube identitete. Za vse vpletene To men ne diši.
  Populistično pa takole : dragi moj, ko boš ti prišel živeti, recimo na Dansko, a boš posiljeval sosede z nasilnim izkazovanjem pripadnosti svoji kulturi-narodu, ali se boš poskušal obnašati kot staroselci ?

  22.10.2007 ob 20:37 | #

 4. spookymulder spookymulder pravi

  Če bom prišel na Dansko (ali kamorkoli drugam), bom še vedno Slovenec in se bom tako tudi obnašal, seveda z določenimi prilagoditvami, da bi se lahko vklopil v družbo, nikoli pa ne bi bil pripravljen npr. sprejeti neke tuje vere, se ravnati izključno po tujih kulturnih običajih itd., ker potem to preprosto ne bi več bil jaz in ne bi bil več Slovenec. Vidiš in v tem je problem, t.i. domoljubi mislijo zapečkarsko, kot da jih pot ne bo nikoli zanesla v svet. Ampak kaj bi bilo, če bi se to slučajno enkrat vendarle zgodilo in bi se znašli v tuji državi? Kaj potem? Ne bi več želeli biti Slovenci, ker bi se povsem podredili “staroselcem”? To je vendar noro in nesprejemljivo za vsakega ponosnega Slovenca! In vidiš, to je bistvo multikulturnosti, da je vsak to, kar želi biti in se lahko svobodno prilagodi, če si tako sam želi, ne pa, da ga nekdo v to sili. V sodobnem svetu je potrebno misliti globalno in se temu tudi prilagoditi, da bi bistvo slovenstva obstalo tudi v multikulturni družbi, to pa je mogoče le, če se ne bojimo novega in sprejmemo tisto, kar je dobro, da ustvarimo družbo, v kateri bi ljudje radi živeli in bi se potem bili tudi prilagoditi naši družbi. Od ljudi pričakovati, da se bodo prilagajali družbi, ki jih hoče spreobrniti in spremeniti, je pa povsem utopično, saj je to lahko zgolj osebna odločitev vsakega posameznika.

  22.10.2007 ob 21:31 | #

 5. Zokzel pravi

  No pa se gremo zapečkarstvo. V Bruslju imaš četrti v katerih te enostavno stisne ko kot nevednež oz. nepoznavalec razmer tja pomotoma zaideš. Nekaj sto metrov od centra EU te pričakajo in to zelo sovražno, ker si pač bel, množice neevropskih priseljencev , ki v raznih jezikih nekaj sikajo proti tebi in te gledajo na način, ki te enostavno izstreli nazaj v civilizacijo, dve ulice stran. Pa pojdi v Marseille. Isti štos. Ne veš za kaj se gre in pač lutaš po mestu. In se nenadoma znajdeš na ulici kjer na eni strani sedijo moški afriškega porekla in med kajenjem in klepetanjem ne delajo drugega kot težijo turistom, ki tja po nesreči zaidejo, ala moi. Na drugi strani sedijo ženske in glasno sodelujejo v , za njih očitno , prelestni zabavi. Samo kot primer. In pa seveda, nisem nikjer zapisal da se potrebno PODREDITI staroselcem. Ne bi pa NIKOLI poskušal VSILJEVATI svojo kulturo, glasbeni okus ali vero ljudem ki so me sprejeli v svojo sredino. Nikoli. Ne vem kje živiš, ampak jaz imam velikanske probleme z prilagoditvijo na nasilno izražanje kulturne oz. nacionalne pripadnosti. Na našem koncu se zaradi celovikendaških in tudi medtedenskih eskapad neslovencev težko spi. Težko se svobodno prilagodim, se ne morem pravzaprav. Sodobni svet ?? Floskule o globalni miselnosti, strahu pred novim oz. neznanim ipd. si pa lahko nekam zatakneš. Mene je kvečjemu “strah” znanega. By the way , a si mogoče služil vojsko v bivši državi? Jaz sem.

  23.10.2007 ob 00:43 | #

 6. spookymulder spookymulder pravi

  Očitno je zelo veliko odvisno od oči (in občutkov) opazovalca. Jaz sem bil npr. v Parizu in me je podzemna nekoč po pomoti (stopil sem na napačno linijo) odpeljala v črnsko četrt. Preden sem se zavedel, so bili na vlaku samo še temnopolti ljudje in ja, priznam, ni mi bilo prijetno, v bistvu sem samo čakal, kdaj mi bo kdo začel težiti. Ampak očitno je imel samo strah velike oči, kajti “začuda” mi nihče ni nič hotel, pa čeprav sem bil čisto sam in bi me lahko (kot očitnega turista) 10× oropali, če bi hoteli. No, za vrnitev v mojo “varno” četrt sem moral zapustiti podzemno in iti naravnost v srce “sovragovega” ozemlja. Šit, sem si rekel, sedaj sem pa pečen, še posebej, ker se je že delal mrak. Grem torej ven, iščem pravo linijo, se celo malo izgubim med hišami, srečujem same temne obraze, ampak glej si ga zlomka, zopet mi noben nič noče. Na koncu se celo opogumim in vprašam eno skupino, kam naj grem in so mi prav prijazno pomagali ter celo malo kramljali z mano od kje sem in podobno.

  Poanta moje zgodbe? Morda vendarle ni vse tako, kot si človek predstavlja da bo, dokler tega dejansko ne doživi. In če pričakuješ od ljudi slabe stvari in se temu pričakovanju (ne)primerno obnašaš, potem jih boš skoraj zagotovo fasal po riti, ne glede na to, kakšne barve je njihova koža. Ne vem, od kje ti logika, da so sedaj vsi črnci nevarni in komaj čakajo, da skočijo nate in ti prerežejo vrat. Če bi bilo to res, bi bil jaz že zdavnaj mrtev, ali pa bi še vedno lutal po neznanem delu Pariza. :roll:

  Dobro, ne poznam kje živiš in kakšne zabave te motijo, ampak tudi blizu nas je en klub, kjer imajo včasih SLOVENCI divje zabave pozno v noč, tako da ne morem spati, ampak to je pač sodoben način življenja. Ne vem, če bi rad imel mir se boš pač moral preseliti v Triglavski narodni park.

  Vojske pa nisem služil v bivši državi, sem pa slišal številne neprijetne zgodbe od tistih, ki so jo, ampak ne vem, kaj ima to za opraviti s sedanjostjo, razen da morda ti očitno še vedno v sebi nosiš travme od takrat. Ja, saj vem, narodi bivše juge so nas v bivši državi zatirali, še prej so nas zatirali Italijani, pa Nemci, pa Avstrijci, da sploh ne omenjam Turkov, ki so plenili po naših deželah. Ej, zares grozno, da si TI ljudje potem sploh upajo priti k nam. Ampak tako logiko uporabljajo samo tisti, ki še vedno živijo v preteklosti in sedanje generacije enačijo z “grehi” njihovih prednikov.

  Zato še enkrat: to je sodobni svet, v katerem se moramo naučiti živeti, sodelovati in se prilagajati, eni in drugi, kajti to so osnove evolucije, brez katere tako ali tako ni napredka in obstoja za našo raso.

  23.10.2007 ob 13:32 | #

 7. Dejan Kaloh pravi

  @ spooky: luciden in poantiran prispevek… mene še najbolj skrbi dejstvo, da so ravno Štajerci Zmageca-Zgageca najbolj pridno volili…

  Jaz tudi upam, da se javnomnenjske projekcije za DZ volitve ne uresničijo… SNS – tretja najmočnejša stranka?!?

  23.10.2007 ob 15:10 | #

 8. Zokzel pravi

  Eh, sej se mi ne da, pa vendar. Če trije tipi skačejo okoli tebe in tvoje spremljevalke, opletajo z rokami, ti tulijo v ušesa in pljuvajo za vrat najbrž ne pomeni , da ti voščijo dober dan. In če se ne motim nisem nikjer omenjal črnce. Od kje ti ta ideja. Tipično nakladanje in prav nič “poantirano”. Kiks.
  Vojsko sem pa omenil samo zato ker sem takrat prvič spoznal , da je multikulturna družba čista utopija. In kakšne travme spet ?? Od kje ti to ?? Nimam nobenih travm iz tistih časov. Odlična šola. In kakšno vlogo najbi imeli pri tem Turki, Avstrijci in iskoriščanje Slovencev ??? Živim v preteklosti.. kakšni grehi.. a si ti mal.. Ne razmišljamo vsi tako kot ti.
  Glede zabav. Ne motijo me zabave. Moti me čreda bedakov, ki se cele noči vozi okoli blokov in seveda v posmeh vsem nabija turbofolk, trubače ali pa kakšno kleno v stilu Ravna goro. Najbrž razuzdana slovenska mladina, kaj ne ?
  Tista na koncu o evoluciji in napredku je pa taaakooo .. prav nic lucidno in “poantirano”, mater kakšna beseda..

  24.10.2007 ob 00:48 | #

 9. spookymulder spookymulder pravi

  Huh, ja, očitno sem te zares narobe razumel, ko sem (zmotno?)mislil, da si z besedami “moški afriškega porekla” mislil na črnce. :roll:

  Drugače mi je žal, če te ljudje nadlegujejo, ampak nisi edini in tudi niso tujci edini, ki nadlegujejo. So nadlegovali tudi mene, vendar če pomislim nazaj in seštejem, sem bil večkrat nadlegovan iz strani Slovencev, kot pa neSlovencev. Je pa cerjetno res, da si slednje človek bolj zapomni, če jih obravnava kot nekoga, ki sploh ne bi smel biti tukaj. Tako kot se človek obnaša do ljudi (oziroma misli o njih), tako mu ti tudi vračajo.

  Pa brez skrbi, še predobro vem, kako razmišljajo “domoljubi”, ker me je ta tema zelo zanimala in sem precej časa prebil ob pogovorih s številnimi, ki so trdili, da so človekoljubi, ampak da vseeno nekako ne prenesejo tujcev (seveda tega niso povedali naravnost, temveč po ovinkih). In ponavadi je vzrok temu še vedno bila neka slaba izkušnja iz preteklosti, ki jo niso uspeli predelati … če praviš, da si v vojski spoznal, da multikulturnost ne deluje, si zagotovo tam moral imeti neke slabe izkušnje, mar ne? Ali pa si tako sklenil na podlagi dobrih izkušenj? Kontradiktorno!

  Glede razuzdane slovenske maldine bi ti pa rekel, da sem videl številne SLOVENSKE objestneže, ki delajo najbolj neprijetne stvari, ki bi jih ti zagotovo lahko pripisal zgolj južnakom, ampak dejstvo je, da sodobna mladina nima več tistih vrednot, ki so veljale včasih, pa ne glede na to, od kod prihajajo.

  Da ne maraš slišati besed o evoluciji, napredku in prilagajanju me pa prav nič ne preseneča, ampak to so dejstva narave. Lahko zanikaš Darwina, ampak na koncu bo narava zanikala tebe. :lol:

  24.10.2007 ob 09:15 | #

 10. Zokzel pravi

  Zmotno, stari, zmotno.
  Nisem filantrop, sem domoljub, sem precej mizantropa in kaj potem. Ti se razvijaj in prilagajaj , tebi je to očitno všečno in se ti zdi celo potrebno. Meni ne. Me bo pač narava zanikala. In ?? Boš jokal za mano ?? Bom ti jaz kazal pepčka ko boš Ti spoznal svojo zmoto ?? Ne bom! Fertik.

  26.10.2007 ob 18:47 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL