spookyMulder išče resnico

Že drobna prijaznost lahko zelo osreči

6.11.2007

null

V sodobni družbi iskanja instantne (materialne) sreče mnogokrat pozabimo, da je že en sam droben in morebiti tudi povsem naključen dogodek pomoči ali prijazne besede dovolj, da odžene vse neprijetne dogodke tistega dne in nam da novega upanja v življenje, človeštvo in družbo.

En tak droben, morda za marsikoga celo povsem neznaten in neviden dogodek naključne pomoči se mi je zgodil zadnjič v trgovini, pa čeprav tega nisem niti najmanj pričakoval, kar je po eni strani tudi moja napaka, da včasih pozabim, da na svetu obstajajo tudi ljudje, ki poleg sebe vidijo tudi druge soljudi in so jim dejansko pripravljeni narediti kakšno drobno uslugo.

Celotna stvar se je zgodila, ko sem moral na hitro skočiti v trgovino in kupiti samo eno stvar – šlo je za britvice, ki mi jih je (verjetno po nekem Murphyjevem zakonu) zmanjkalo ravno pred pomembnim sestankom, kamor pač nisem smel prilomastiti bradat kot kakšen Bedanec.

Grem torej v trgovino, hitro zgrabim svojo robo in se napotim proti blagajnam. Sicer to ni bilo ob najbolj prometni uri, toda stric Murphy je zopet poskrbel, da je prav na vsaki blagajni stal en do vrha napolnjen voziček.

Ker hitra blagajna ni obratovala, mi ni preostalo drugega, kot da se postavim v eno od vrta in počakam – tako sem se znašel za neko starejšo gospo in v svoji skeptičnosti sem že pričel preračunavati, kako dolgo bo rabila, da zloži vse svoje stvari na tekoči trak, da potem vse spet zloži nazaj, da najde denarnico, da poračuna … skratka, zavoljo moje nejevolje so se mi po glavi motali vsi stereotipi o počasnosti in nerodnosti starejših občanov.

No in potem se je zgodilo. Gospa se obrne k meni, me malce premeri, pogleda v moje roke (kjer sem imel samo en artikel) in me vpraša, če je to vse, kar imam. Pritrdim ji in ona me prijazno spusti naprej, tako da sem bil v minuti že mimo blagajne.

Morda se taka stvar zares ne zdi kot neka velika usluga, toda v tistem trenutku je meni pomenila več, kot če bi mi gospa v roke stisnila 100 evrov, saj mi je s tem drobnim dejanjem prijaznosti povsem spremenila dan in mi ga napolnila s srečo, ter mi dala novih moči in novo upanje v človeštvo.

V vsakem primeru pa sedaj vsaj vem, da nisem edini naivnež, ki s takimi dejanji drobne prijaznosti izgublja dragocene minute svojega življenja, a vendarle, na nek način bi lahko tudi rekli, da s tem časa ne izgubljamo, temveč ga zgolj podarimo nekomu drugemu. To darilo pa je vredno več od vsakega šopa bankovcev, zlate verižice, avtomobila ali hiše.

 • Share/Bookmark
 

5 komentarjev »

 1. iztokgartner iztokgartner pravi

  Prav imaš, prav take malenkosti v življenju največ štejejo.

  Pa še vprašanje, si mislil pod Bedanca raperja Pidžamo? :)

  6.11.2007 ob 16:43 | #

 2. Boki pravi

  Ja a prej si pa razmišljal o počasnosti starejših občanov.
  Meni se dostikrat zgosu da me prav starejši občani spustijo v trgovini naprej. Od mladine pa tega ne boš doživel po možnosti se bodo prerinili mimo tebe s pirom v rok in sej jest mam sam to skočli predte v vrsto. Tako da jest kadarkoli je le prilika spustim koga ki ima enega ali dva artikla predse. Nekaj podobnega boš doživel tudi na prehodih za pešce. Opazuj kateri vozniki te bodo spustili in ti odstopili prednost kot pešcu.

  6.11.2007 ob 18:08 | #

 3. Dejan Kaloh Dejan Kaloh pravi

  @ spooky: vidiš, temu se reče pravilno uravnotežen medij. Včeraj si pisal o “pain in the ass folku”, danes pa o prijaznežih… :)

  6.11.2007 ob 19:08 | #

 4. Morska pravi

  Sama to velikokrat naredim – prepustim prednost komu, ki ima manj od mene. To me celo bolj navdaja z veseljem, kot pa če sem na drugi strani. Ali kot pravijo: Srečen ni tisti, kateremu je bila ponujena pomoč, temveč tisti, ki mu je bilo dano, da lahko nekomu pomaga :)

  10.01.2008 ob 17:56 | #

 5. Private Krankenkasse pravi

  Vital put up.

  16.02.2010 ob 12:42 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL