spookyMulder išče resnico

Kako so Tepanjčani gradili hram kulture v Butalah

29.07.2008

Kultura v Butalah

Oni dan se je primerilo, da je mlakuža, ki ji Butalci pravijo potok, prestopila bregove in poplavila ta in oni hlev. Čeravno voda ni bila visoka, je konec vzelo kar nekaj živinčet, saj so bili v tistem času Butalci zaposleni z nestrpnim pričakovanjem, kdaj bo občinska uš Šprinca Marogla zlezla enemu od bradačev v brado in tako določila novega župana.

Šprinca pa se je kaj dolgo obirala, zato se Butalci odločijo, da krenejo pomagati ljudem v stiski in pripravijo vaško veselico, kjer bodo zbrali ta in oni groš. In so se odločili, da za mojstra postavijo vaškega norčka, Čevlarjevega Gobca, ki da je znal najbolje govoriti in kazati zobe, ne da bi se ga ustrašili. Slavje je bilo bučno in dolgo, v ubogajme pa se je zbralo deset grošev, več kot je kadarkoli videla občinska blagajna.

Pa je prišla vest o veselici na uho Tepanjčanom, ki so pravili, da Butalci nimajo pameti in da ne vedo, kaj je prav in kaj ne. Še posebej je bila razhudena tepanjska mati županja, ki je, vse odkar je cesar v njeno vas ubežal pred butalskimi vodnimi brizgalnami, živela v vedenju, da mora Butalcem prinesti pamet. A Butalci je niso hoteli poslušati, zakaj pameti so imeli polne kašče, vse odkar so jo šli kupovat in je županu skočila v nos ter se naselila v njegovi hiši.

Navkljub temu se tepanjska mati županja odloči izdati razglas, da Čevlarjev Gobec ne sme več biti postavljen za mojstra veselic, Tepanjčani pa so ji pritegnili ter sklenili, da v Butalah postavijo kulturni hram, kjer se bo Butalcem delila pamet. Tako zidajo in zidajo, dokler sredi Butal ne zraste najlepša in največja hiša daleč naokoli. Bila je tako sijajna, da si niti vaški razbojnik Cefizelj ni upal vanjo vdreti, pa četudi je že 7 ljudi zadušil in tri ženske!

Ko spet pride dan, da so v Butalah praznovali slavno zmago proti Turkom, Tepanjčani v kulturni hram pripeljejo svoje najboljše glasbenike, a pred tem se na oglu pred  vasjo zberejo butalski godci, ki bi radi zaslužili sold ali dva. Tako začnejo igrati, Butalci se ustavljajo in jih poslušajo.

Že priteče tepanjska mati županja, ki ji ni všeč, da v kulturnem hramu pamet deli samo Tepanjčanom in se hiti jeziti:
Ja kaj pa počenjate? Mar ne veste, da v kulturnem hramu pamet delimo. Stopite no noter!
Pa jo Butalci gledajo in modrujejo:
Če je pamet notri, bi veljalo poskusiti in stopiti tja. Toda naj gredo z nami tudi godci, da bodo tudi oni deležni pameti, kajti če jo je res toliko kot pravite, potem jo bo dovolj za vse!
A to ni bilo po godu tepanjski materi županji, ki se razhudi:
Vaši godci ne morejo noter, saj je prostora dovolj le za tiste, ki pamet že imajo.

In se Butalci odločijo, da če je pamet tako ozka, kulturni hram pa tako tesen, bodo raje ostali zunaj in pustili Tepanjčanom njihovo pamet, pa naj z njo ravnajo kakor vejo in znajo.

 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev »

 1. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi

  Odlično, čestitam!

  29.07.2008 ob 23:10 | #

 2. Stric Bedanc Stric Bedanc pravi

  plosk, plosk, plosk, ni kaj dodati. Razen tega, da kaj pogosteje sedi za tipkovnico :mrgreen:

  29.07.2008 ob 23:53 | #

 3. tadej tadej pravi

  Hahahaha. Najlepša hvala.

  30.07.2008 ob 00:04 | #

 4. clytie pravi

  Bravo, bravo :) :mrgreen:

  30.07.2008 ob 14:40 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL