spookyMulder išče resnico

Le govedarje vodi naj Kopitar

29.07.2008

Butalci

Ko o isti zadevi spregovorijo vsi trije alfa in omega Siolovi hišni blogerji Crnkovič, Simona in Košak, potem zaslutiš, da se je zgodilo nekaj hudega. Morda je prišlo do naravne katastrofe? Je v Krškem prišlo do eksplozije? Se je predčasno zamenjala vlada? Je Bush lastnoročno izprašil rit Osama bin Ladnu? Skratka, trese se gore … a znova se je izkazalo, da se rojeva zgolj povsem banalna sloven(cl)ska miš razprtij.

Da ne bom krivičen, Molkomanija oziroma Kopitarmanija ni zajela samo omenjenih blogerjev, temveč o tej zadevi modrujejo vsi (dobro, vsi ne, vsekakor pa preveč), tako da tudi sam nisem mogel mimo tega.

Pri vsej stvari se mi zdi zanimivo, da nas bo Miša Molk kot varuhinja gledalčevih pravic očitno varovala tudi pred lastnim (domnevno slabim) okusom. Na drugi strani je Kopitarja želja po ugajanju očitno zanesla v nos vseh tistih, ki se ne zavedajo, da ljudje lažje razvežejo mošnjo, če se veselijo, pa četudi zbirajo denar za žrtve naravne katastrofe. Če bi vprašali družino, ki je ostala brez strehe nad glavo, jih verjetno ne bo zanimalo, kdo vodi oddajo, temveč predvsem to, koliko pomoči bodo dobili.

Kakorkoli že, primer se je razplamtel v burno debato o (slabem) okusu in kiču, pa o tem, kdo so dobri voditelji in kdo poceni šarlatani, o RTV-jevskih notranjih bojih in zavistnem metanju polena pod noge, pa vse do očitkov o Kopitarjevi vlogi tajnega agenta trenutne ablasti.

In zakaj vse to, lepo prosim? Ker je Kopitar v sebi značilnem slogu vodil dobrodelno zabavo? Kot da tega še nikoli ni počel? Kot da tega še ni počel na tak način? Pač, številnim ljudem se dopade. GET OVER IT!!! Saj ga ni potrebno gledati, temveč lahko nakažete svoj prispevek pomoči potrebnim, potem pa pritisnete tipko za izklop televizije in berete knjigo. Je mar zares tako težko? Vsekakor bolje, kakor sadomazohistično gledanje tistega, česar ne marate, samo zato, da boste potem lahko kritizirali oziroma igrali kulturne misionarje.

Predvsem pa je na takih primerih skrajno trapasto delati neke sodbe o kiču in slabem okusu. Kar naenkrat so vsi strokovnjaki za to, kaj je lepo in kaj ni, kdo je omikan voditelj in kdo ne, kakšna glasba je kulturna in kaj so zgolj neumni govedarji, kakšna arhitektura se poda Ljubljani in kaj je gradbeni zmazek, kakšna je prava umetnost in kaj zgolj aboten ponaredek itd.

Ah ljudje božji, nehajte že živeti v utvari, da je zgolj vaš okus tisti najbolj svet in univerzalen. Sprijaznite se že s tem, da bo nekdo pač rad poslušal in gledal govedarje, pa če boste še tako glasno tulili, kako kičasti so. Pa pojdite tudi kadilce prepričevati, naj odložijo svoj cigaret. To bi bilo namreč tudi zanje veliko bolj zdravo in smiselno, ampak to je pač njihova lastna volja in odločitev, ne od koga drugega (lekcija, ki sem se je tudi sam šele pred kratkim naučil).

Pravzaprav niti ne vem, kaj se je na tisti prireditvi zgodilo tako hudega. Pač, za ene je poskrbel Kopitar, za druge Bernarda Žarn. What seems to be the bug?!? Logika narekuje, da bi morali biti zadovoljni eni in drugi. A glej ga zlomka, pri nas pa se kot v najbolj zabavnih zgodbicah o sporu med Butalci in Tepančani krešejo iskre, delajo se analize besede za besedo, padajo žaljivke in insinuacije … Ah dajte no! Je mar res tako neznosno živeti v zavedanju, da v pravo (kulturno) vero še niste spreobrnili prav vsakega na tej zaplati Zemlje? Živi in pusti živeti! Oziroma bodi omikan Mišon, ako je tak tvoj okus in pusti, da le govedarje vodi naj Kopitar.

*Dodatek: Tej velepomembni bebati (ne, ni napaka!) se je (očitno s kančkom moje pomoči) pridružil tudi prijatelj Iztok, jaz pa sem po razmisleku ugotovil, da sem stvar zastavil preveč resno, zato dodajam še nekoliko drugačen zapis na to temo.

 • Share/Bookmark
 

8 komentarjev »

 1. milan pravi

  Gumb na sprejemnikih so izumili že davno nazaj, pa ga tile naši inTELEktualci še vedno ne znajo uporabljati. Navkljub vsej pameti in razgledanosti, ki jo kao posedujejo.

  29.07.2008 ob 20:45 | #

 2. Človek Človek pravi

  Se pravi tvoje mnenje je plačaj in ni važno kaj plačam in ali bom od tega kaj imel? E sorry, se (končno) premikamo iz kvazisocializma, v smer, kjer se bo od vsakogar zahtevalo pojasnilo, zakaj tako… In nekateri smo za to, da se stvar pospeši. Če pa ste drugi raje v Butalah, ni panike, boste pa vi potem plačevali in bili tiho, saj vi ste v vsakem primeru zadovljni, mar ne ;)

  29.07.2008 ob 23:34 | #

 3. spookymulder spookymulder pravi

  @Človek:
  Ne, moje mnenje je, da plačaj, če ti je všeč, kar vidiš, če ti ni všeč, pa pusti drugim, da gledajo in plačajo, ne pa da se skuša drugim soliti pamet, kaj je kultura in kaj ne.

  In itak, da smo VSI Butalci, le da se eni tega zavedamo, drugi pa raje kupujejo (in drugim ponujajo) pamet v sodih.

  29.07.2008 ob 23:47 | #

 4. Človek Človek pravi

  Hmm, čuden koncept se mi zdi to. Se pravi, če je nekaj všeč cca 5% (če je bilo sploh 100.000 gledalcev) prebivalcem, moramo biti ostali tiho? Vidiš, toliko zavedeni pa nekateri na srečo še nismo… O tem, da smo pa vsi enaki, bi se pa tudi dalo diskutirati…

  29.07.2008 ob 23:51 | #

 5. spookymulder spookymulder pravi

  @Človek
  Tiho ni potrebno biti, ampak včasih je bolj modro kakšno stvar spregledati in raje početi to, kar človeka bolj osrečuje in (umsko in duševno) bogati, kot pa vztrajati pri tistem, kar mu ni všeč. Preprosto zato, ker bi tudi pod vodstvom in po okusu kakšnega drugega Človeka nezadovoljnih ostalo prav toliko ljudi kot sedaj, ki bi se seveda znova pritoževali, kakšen škandal, kakšna hudobija in kakšna zarota … pa je to seveda brez pomena, ker se potem lahko prepiramo v veke vekov, pa nikoli ne bomo mogli vseh zadovoljiti.

  Raje privoščimo drugim veselje in bomo tudi sami bolj veseli!

  30.07.2008 ob 00:44 | #

 6. Človek Človek pravi

  Huh, Spooky, zelo, kako naj rečem ˝vzhodnjaško˝ recimo, razmišljanje, s katerim se seveda deloma strinjam (s tistim delom, da delaš kar želiš in te zapolni), z drugim pa sigurno ne, saj če bi po tvoji logiki še vedno brez problema lahko živeli še vedno v enakem (poudarjam enakem, ker realno danes še ni veliko drugače) sužnjelastniškem sistemu kot nekoč… Oprosti, ampak tu gre za prelaganje odgovornosti in moči, tega pa žal sam ne morem privoščiti ne sebi, ne drugim. In vedno obstaja možnost zadovoljiti čimveč in čimbolj, ampak sedaj sigurno ni tako. Tudi če govoriva samo o določeni temi, kaj glasbenega ti privošči še ta hiša? PA veš kaj vse to povleče za seboj?

  30.07.2008 ob 00:49 | #

 7. spookymulder spookymulder pravi

  Človek, pesimizem mi ni v naravi, toda skoraj zagotovo si upam trditi, da nikoli ne bo tako, da bi lahko ustregli in zadovoljili dovolj veliki večini, da ne bi oni na drugi strani znova premišljevali in zahtevali nekaj drugega. Človeštvo in civilizacija temeljita na skupnosti, ne na popolnem individualizmu. Vedno je potrebno znati sklepati neke kompromise, drugače je človeštvo obsojeno na zagotov propad. Seveda je vprašanje, do kakšne mere smo pripravljeni potrebe in želje drugih uskaljevati z lastnimi ambicijami in razmišljanjem, toda eno je gotovo – general, ki je svoje vojake poslal prav v vsako bitko, ki se mu je ponudila, na koncu vojne ni imel več vojske.

  30.07.2008 ob 02:24 | #

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Škandal stoletja: Miša Molk razcefrala Borisa Kopitarja pravi

  [...] 29.07.2008 Glede ne to, da je zdaj to glavna novica dneva, ki se jo je lotil celo blogerski kolega Spooky Mulder (huh, poba je prišel iz penzije samo zato, da je spisal nekaj na to temo), je prav, da še sam [...]

  18.07.2011 ob 15:47 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL