spookyMulder išče resnico

Nekaj grize Plemeniteža – kaj, če ni to … vest?

11.08.2008

Plemeniteži

Poletje je že tradicionalno čas kislih kumaric (na žalost ne tistih vloženih). Tudi politiki poznajo sezono kislih kumaric, ki se zgodi predvsem pred volitvami, pa naj si bodo državne, lokalne, občinske, pokrajinske, itd. Imamo pa tudi poslance, ki pri vlaganju kislih kumaric niso sezonsko omejeni, temveč pridno servirajo take in drugačne kumarice in bučke ves čas, ker je to postal že njihov zaščitni znak. Taki poslanci imajo sebe ponavadi zelo v čislih, a kaj, ko njihove misli, pozivi in dejanja niso niti najmanj tako Plemenita, kot morda namiguje njihova titula. Tako je eden teh Plemenitih poslancev minuli mesec v Sloveniji videval teroriste, ta mesec pa so ga razkurili berači. Saj veste, tista svojad, ki kar tako, meni nič, tebi nič, na cesti prosijo vbogajme. In ti baraboni to počnejo povsem brez sramu, kar pri belem dnevu. Le kako si drznejo?!? In kakšna je torej Plemenita rešitev tega problema? Jasno, strpajmo jih v zapor, tiste pa, ki nimajo našega državljanstva, kar po najhitrejši poti izženimo. Težava rešena, Slovenska čast oprana!

A glej ga zlodja, potem se mi od nekje prikrade čudaška(?) misel, da to pravzaprav ne bo nobeno zagotovilo, da me ne bo že jutri znova za rokav pocukal nov berač in me pobaral za kakšen sold. Plemenita računica namreč ne odstranjuje vzroka, temveč zgolj posledice. No, Plemenite misli bodo morda lahko ugotovile, da so berači sami krivi za svoje klavrno stanje, toda to je jalovo prepričanje tistih, ki so prepričani, da se njim samim kaj takega ne more zgoditi in hkrati žalostno stanje duha naše družbe, ki želi probleme raje pomesti pod preprogo, kot da bi se morali potruditi in dejansko rešiti vzrok neljubih težav. Morda pa bi lahko Plemenite misli izračun postavili na glavo in za denar, ki bi bil sicer porabljen za zapornike, namenili socialnim programom, ki bi beračem pomagali, da bi se postavili na noge, ali pa še bolje, da sploh ne bi postali berači.

A kaj, ko vse to zahteva nek angažma, nek strateški načrt, neko dolgoročno vizijo, med tem ko sta zapor ali izgon tako enostavna in hitra. Baje obstaja misel, da je skupina močna zgolj toliko, kot je močan njen najšibkejši člen!?! Morda bo Plemenita logika zatrdila, da tuji berači pač niso naš problem. No, morda res niso problem ožje (slovenske) skupnosti, toda vseeno imamo tudi do ljudi drugih držav določeno moralno obveznost, saj z njimi delimo obstoj na tej Zemlji, kot tudi dejstvo, da smo vsi skupaj ljudje in kot taki menda ne moremo brez kančka slabe vesti gledati, kako nekdo drug trpi. Menda … Plemeniteži očitno lahko.

A ko smo že pri vprašanju vesti … recimo, da za trenutek pozabimo dejstvo, da poslanci v predvolilnem času (nekateri pa tudi kar vsak dan) pridigajo številne populistične ideje, lahko z dokaj veliko verjetnostjo sklepamo, da imajo tudi Plemeniti poslanci v sebi nekaj človeškega, neko moralo in neko vest. Morda pa je težava Plemenitih poslancev prav to, da jih nekje daleč v podzavesti, vsakič ko srečajo berača, nekaj začne gristi, ker se zavedajo, da svet ni popoln in da tudi sami bolj malo pripomorejo k izboljšanju tega dejstva. In morda jih prav slaba vest vodi k iskanju najhitrejših in najbolj enostavnih odgovorov, da čez dan njihova vest ne bi bila več na preizkušnji in bi pomoči lažje spali.

Hja, tako je to, gospodje Plemeniteži, bolj ko boste kričali in žugali z zaporom in izgonom, bolj bo očitno, da ste nekje daleč notri nadvse mehke dušice, ki se zaradi otroške preprostosti ne znate bolj konkretno spopasti s težavo, kot da jo na svojem igrišču skuša zakopati v pesek. No, morda pa bo že čas, da odrastete!

 • Share/Bookmark
 

2 komentarjev »

 1. iztokgartner iztokgartner pravi

  Veš kaj me zanima, kaj bo naredil Janša, da se bo o njemu govorilo tako kot o Jelinčiču.
  Huh, morda bo še enkrat podebatiral o kruhu v smeteh.
  Saj res, najdeš povezavo med njim in Jelinčičem? A veš, prvi bi jih dal v ječo, drugi pa jim ne privošči kruha.

  11.08.2008 ob 16:41 | #

 2. spookymulder spookymulder pravi

  Hja, Iztok, med tem, ko so eni udrihali po Janši in mu očitali, da hoče ljudem streči kruh iz smetnjakov, smo se drugi pozanimali in ugotovili, da je dejansko govoril o tem:
  http://www.svet-je-lep.com/phorum/download.php/9,174/Kruh.jpg
  Ob primerni povečavi postane jasno, da so na sliki zavržena živila enega od veletrgovcev. Ampak jasno, lažje je napake (in kritiko) naše družbe pomesti pod preprogo obtožb o snobovstvu in neralnosti premiera, kot pa da bi se lotili reševanja tega vprašanja. Huh, no vidiš, pa smo v politiki našli nove Plemeniteže, ki jih vest grize po bedru … :???:

  11.08.2008 ob 17:04 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL