spookyMulder išče resnico

Slovenija 2008 = ZDA 1960 ?!?

31.08.2008

Pahor se poti Nixon se poti

Ko sem v soboto v roke vzel časopis, se mi je zazdelo, da ne živimo v Sloveniji leta 2008, temveč da smo se vrnili v preteklost, natančneje v ZDA leta 1960. Leto, ko sta se za Belo hišo spopadla Richard Nixon in John F. Kennedy1 , Slovenija podoživlja s Pahorjevim spodrsljajem na predvolilnem soočanju, kjer se je (tako kot Nixon v enem prvih neposrednih televizijskih soočenj nasploh) potil, dajal vtis bolnega, utrujenega in nezainteresiranega človeka ter z nekoherentnimi ter mlačnimi odgovori razočaral celo najbolj goreče kritike aktualne vlade2 .

Če so se v petek (torej prvi dan po soočenju) pojavlja predvsem ugibanja in analize, kako se je Pahorju nastop ponesrečil, pa smo v soboto lahko že brali opravičila na račun bolezni (menda naj bi šlo za vnetje ledvic in posledično hospitalizacijo) in dileme, če bi bilo bolje, da bi Pahor na soočenje poslal nekoga drugega ali pa če bi kar med oddajo povedal, da ga nekaj muči in se skušal računati na sočutje gledalcev.

Kakorkoli že, panični odzivi, kako lahko taka stvar spreobrne izid volitev, me navdajajo predvsem z vprašanjem, ali nista Janša in Pahor (oziroma programa njunih strank in vizija vodenje države) torej izjemno sorodna in podobna, če zmaga ni odvisna zgolj od vsebinskih razlik, temveč predvsem od njune osebne karizme?

Že dolgo časa me čudijo razna prepričanja o katastrofalni klimi ter o izredno slabem stanju države, ki kot da ni kaj prida boljša, kot če bi živeli v Zimbabveju, vse pa naj bi se spremenilo, ko bi oblast prevzel Pahor. Nedvomno, stvari se bi spremenile, toda mar dejansko tako zelo, kot nas številni prepričujejo?

Je mar Pahorjeva politika zares tako diametralno nasprotna Janševi? Če bi zares bila, potem en tak Pahorjev spodrsljaj ne bi nikakor smel vplivati na rezultate volitev, saj bi dejstva morala prevladati nad podobo. A očitno prav Pahorjevi simpatizerji v to ne verjamejo, saj je največ kritik/opravičil priletelo iz strani, ki si želi, da bi zmagal, kot od nasprotnikov.

Prav tako zanimiv upad “korajže” levice je bil razviden, ko se je do nedavnega še razglašalo, kako so razmere v Sloveniji tako obupne, da je Pahorjeva zmaga na volitvah zgolj vprašanje formalnosti. V zadnjem času pa že opažamo agitiranja in namigovanja, kako naj bi predsednik države Türk pri odločanju o mandatarju za sestavo nove vlade moral upoštevati predvsem načelo možnosti lažjega sklepanja koalicij, ne pa avtomatske preference dejanskega zmagovalca volitev.

Sicer logično načelo v sebi znova skriva vnaprejšnji dvom levice, če je Pahor dejansko zmožen premagati Janšo, kar še enkrat več dokazuje, da stari niso tako črno-bele, izbor na volitvah pa ni za boljšo ali slabšo Slovenijo, temveč zgolj za zrcalno sliko Slovenijo, kjer bodo tisti, ki sedaj jadikujejo, končno prepričani, da lahko zopet dihajo “pravo klimo”, nasprotno pa se bodo počutili zapostavljeno in zadušeno tisti, ki so sedaj prepričani, da jih slovenski svetilnik vodi v pravo smer. Kakšnih večjih socialno-družbenih sprememb pa očitno ne gre pričakovati, če je za ljudi (kot tudi za samo levico) Pahorjev “švic” bolj pomembna komponenta volitev, kot programska razlika napram Janši.

  1. Nixon je volitve izgubil, a znova kandidiral čez 9 let in zmagal []
  2. Vlado Miheljak je Pahorjev nastop ocenil takole:
    Edini res pravi veliki poraženec tega soočenja je Borut Pahor, ki je bil katastrofalno slab. S tem ni naredil slabe usluge samo sebi, ampak tudi potencialnim partnerjem na levi sredini. Čeprav so bile teme popolnoma predvidljive in je vedel, kaj ga čaka, se ni dobro pripravil ali pa so kakšni drugi razlogi njegovega očitno slabega dneva. Na stokrat premlete stvari ni imel argumentov. []
  • Share/Bookmark
 

1 komentar »

  1. iztokgartner iztokgartner pravi

    Pahor se je na podoben način potil tudi nekoč pri Kislem jabolku Saša Hribarja. No ja, tam je bilo morda res vroče, tukaj pa bi ga povsem razumel, če bi zbolel, saj je moral poslušati take bedake okoli sebe.

    5.09.2008 ob 13:09 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL