spookyMulder išče resnico

Patria o muerte

4.09.2008

Slovenska politika je na dan privlekla nože. Patria ali smrt! Afera je iz že skoraj tradicionalnega orožarskega obtoževanja o nepravilnostih in podkupninah prerasla v neobvladljivo pošast, ki utegne dejansko uničiti številne vpletene.

Ko namreč obtožiš premiera neke države, da je prejemal milijonske podkupnine, potem koraka nazaj ni več! Ali potone premier ali pa gre rakom žvižgat tožnik in njegova viri informacij. Zaenkrat ostaja edino dejstvo to, da pisnih dokazov o podkupovanju ni. Finski novinar trdi, da jih noče razkriti zavoljo varovanja svojih virov, toda slej ko prej se bo moralo razjasniti, kaj so dejstva in kaj teorije. Toda Pandorina skrinjica je odprta, možni izidi pa so naslednji:

1. Janez Janša je prejel podkupnino, kar pomeni, da je gospod J. lahkomiseln bedak. Izjemno nepremišljen, da na kocko postavi zmago na volitvah, svojo politično kariero, prihodnost svoje strank in celotne desne politične opcije ter tako zelo zabit, da podkupnine sprejema na način, ki ga lahko razkrije tudi povsem običajen novinar. Iskreno rečeno ne morem verjeti, da bi bil Janša tak bebo, saj bi bilo to tudi v nasprotju z vsemi karakternimi značilnostmi, ki mu jih očitajo nasprotniki (preračunljivost, umetnost prikrivanja in zavajanja, inteligentna subverzija …). Preprosto si ga ne znam predstavljati, da bi se dal na tak lahek način zalotiti, kako krade prepovedane piškote, ob tem da ima hkrati hlače spuščene do kolen. Če se kljub temu izkaže, da si je v žepe tlačil denar, bo to zelo slabo za celotno Slovenijo, saj bi bil to škandal prve vrste, ob katerem bi celo Berlusconi zgledal brezmadežen kot novorojeno dete.

2. Finski novinar je senzacionalistično napihnil zgodbo, zgolj na podlagi namigovanj in govoric, brez dejanskih dokazov. Možnost, ki je morda še najboljša za Slovenijo, zato pa toliko slabša za Finsko. Deželo, katere ime miselno povezujemo z najvišjimi etičnimi, moralnimi in profesionalnimi standardi. Če se torej izkaže, da novinar nima nekih pravih dokazov, bo to vrglo globoko senco dvoma na našo vero v tiste evropske ideale, ki jih najbolj častimo in ki se jim skušamo čim bolj približati.

3. Gre za koordiniran napad opozicije pred volitvami. Prav tako izredno slaba možnost, ki bo že ob zgolj najmanjših trohicah dvoma (npr. že samo to, da finski novinar ne predloži dokazov) metala senco na morebitno levo vlado prihodnosti. Tako kot so Bushu ves čas pod nos metali floridski volilni puš, tako se lahko zgodi tudi Pahorju, da ga bo Patria spremljala še dolgo po razjasnitvi vseh dogodkov in dejstev. Razen, če se zares izkaže, da je Janša prejemal podkupnino, ne bo konca teorijam zarot, da za vso stvarjo stojijo sile kontinuitete. Vsekakor slabo za našo prihodnost, ko bi morali misliti na številne druge probleme.

4. Vse skupaj je zgolj miselna zajebancija za plebejce, oziroma “mind fuck”, kot bi temu rekli Američani. Lahko se izkaže, da gre zgolj za predvolilno bučko oziroma kost za glodanje, ki jo bodo politiki ene in druge strani odvrgli, ko bo oddan zadnji glas in bodo živine spet pri koritu. Namesto, da bi se volivci lahko odločali, kdo nam zares največ ponuja za boljšo prihodnost, smo prisiljeni spremljati bitko za naša srca in razum, četudi te vojne nočemo. Srhljiva misel, ki pa se mi zdi ob vsem zamegljevanju in polariziranju na desne in leve, naše in njihove, dobre in slabe, vse bolj verjetna razlaga.

Kakorkoli že, kocka je padla, stave so visoke, številni lahko izgubijo prav vse. A očitno so nekateri dovolj obupani, da so pripravljeni tvegati do konca. Videli bomo, kdo slepomiši in kdo dejansko drži najboljše karte, a konec koncev se zdi, da v tem trenutku vsi skupaj lahko več izgubijo, kot pa dobijo. Resnica bo prej ko slej prišla na dan, a vprašanje je, če bo sploh še ostal kdo, ki ga bo zanimala?

  • Share/Bookmark
 

1 komentar »

  1. iztokgartner iztokgartner pravi

    Ker je gospod J prav v takih situacijah najboljši, se mi zdi, da mu bo ta afera koristila in da ga bo podprlo še več ljudi.

    5.09.2008 ob 13:08 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL