spookyMulder išče resnico

Obvoz (NE)urejen!

19.10.2008

null

V soboto dopoldne se odpravim proti Primorski. Kot vsak odgovoren voznik pred tem poslušam radio in ujamem sporočilo, da je zaradi prometne nesreče avtocesta proti kopru zaprta. Na srečo sporočajo da je OBVOZ UREJEN. Skočim še na splet, kjer dobim isto informacijo – OBVOZ UREJEN. OK, torej ne bo problema, si mislim in se usedem v avto.

Med vožnjo z radostjo v srcu ugotovim, da prometa na srečo ni tako veliko, da bi ob številnih zožitvah zaradi dela na cesti nastajali daljši zastoji. Na radiu mi še vedno sporočajo, da je avtocesta zaprta in da je OBVOZ UREJEN. Poln upanja in pričakovanja torej prispem do zapore avtoceste in sledim znaku, ki me napoti na lokalno cesto.

Nič hudega sluteč se peljem dalje, seveda v pričakovanju, da bo OBVOZ UREJEN s kakšno tablo, ki mi bo povedala, kam naj zavijem, da, ali pridem nazaj na avtocesto, ali pa se pač po stari cesti zapeljem do obale. Tisti konec mi na žalost zares ni bil poznan, časi mojega otroštva, ko smo se po regionalni cesti plazili od Razdrtega, do Črnega Kala in navzdol proti morju pa so tudi že tako daleč, da so spomini na tamkajšnje ceste preveč zbledele.

Tako torej peljem naprej, nekako sledim koloni ostalih voznikov in čakam na kakšen znak za obvoz, kot se za UREJEN OBVOZ spodobi. In čakam … in čakam … in dočakam italijansko zastavo, ki me opozori, da sem prečkal mejo. Kaj za hudiča? So DARS-ovci naredili obvoz čez Italijo? Dio mio!?!

Moj večni optimizem in zaupanje v državne institucije se tudi ob tako očitnih znakih zbrke ne konča in tako nadaljujem svojo pot … in že pristanem v Trstu. Obupam nad UREJENIM OBVOZOM in začnem sam iskati pot proti Kopru, kar pa je pri vseh tržaških nadvozih, obvozih, privozih, zavozih … vse prej kot lahko delo. Po kakšnega pol ure izgubljanja, ki je dodobra omajalo mojo vero, da imam razmeroma dober občutek za zemljevide in smer, naposled vendarle prispem do meje in naredim naslednje sklepe:

1. nikoli več (slepo) ne zaupaj sporočilu OBVOZ UREJEN
2. nikoli ne sledi koloni vozil, če ne veš, kam greš, ker so se verjetno tudi oni izgubili
3. ko se ti zdi, da je z obvozom nekaj narobe, zaupaj svojim instinktom
4. nauči se italijanščine
5. kupi navigacijsko napravo / boljši zemljevid Italije

Da pa ne bom preveč pesimističen, lahko izpostavim tri pozitivne stvari tega nenačrtovanega izleta v neznano:

1. ogled jesensko-živopisne kraške pokrajine
2. ogled Trsta (Trst je naš!!!)
3. ogled avtokampa pri Ankaranu in posledična gimnazijska nostalgija

P.S.: Cestne avanture zaključujem z ugotovitvijo, da sem se v nedeljo zvečer proti domu cijazil dobre tri ure, vse seveda zahvaljujoč umno postavljenim avtocestnim zožitvam, ki so na treh mestih povzročile več-kilometrske kolone – le te so na radiu ljubkovalno imenovali zastoji.

Naslednjič jo ob vsakem sporočilu o obvozih ali zastojih mahnem po magistralki. Bo bolj zdravo za živce!

 • Share/Bookmark
 

5 komentarjev »

 1. filmoljub pravi

  Tudi jaz se z družino pogosto vozim na Primorsko na obisk k staršem in sem že trikrat moral po stari cesti vsaj od Postojne do Razdrtega ali Divače, zaradi nesreč ali obnovitvenih del ali kaj vem česa. Še dobro, da imamo vinjete, je zdaj tako zelo hitrejši promet.
  :roll:

  20.10.2008 ob 08:17 | #

 2. helenca helenca pravi

  eh ti obvozi. meni je najhujše čakanje in počasno ciazanje. zato se, če se le morem vozim ponoči, ko ni takih zastojev.

  ja filmoljub, pa ni zaradi vinjet počasnejši promet, ampak zaradi del na cestah. vinjete so pa ja fajn :D

  21.10.2008 ob 13:26 | #

 3. Fuga pravi

  Ja, če bi pisalo, do Britofa, bi se ful bolj znašel!

  17.11.2008 ob 18:51 | #

 4. spookymulder spookymulder pravi

  Morda bi se res bolje znašel, ampak ne bi kaj bistveno pomagalo, saj bi, v primeru da bi sledil znakom do Britofa, pristal nekje pri Kranju ali pa nekje pri Kanalu ob Soči.

  17.11.2008 ob 22:49 | #

 5. Luka pravi

  Smeh.

  17.11.2008 ob 23:34 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL