spookyMulder išče resnico

Trije najbolj nevarni blogi

3.02.2009

Bo potrebno izganjanje duhov?

Zdi se mi, da se je nad bloge spustilo nekakšno prekletstvo, zato opozarjam vse internetne uporabnike na tri najbolj nevarne slovenske bloge. V zadnjem času se z mojim računalnikom namreč dogajajo čudne reči, saj ga imam nenehno v popravilo. A najbolj nenavadno je, da se ne pokvari med opravljanjem kakšnega zelo zahtevnega opravila, temveč vedno med pregledovanjem blogov.

Vsa stvar se mi ne bi zdela tako zelo bizarna, če ne bi moje že skoraj dve desetletji dela na računalnikih (v to dobo štejem tudi izkušnje na legendarnem Spectrumu in dobrem starem Commodoru) minilo brez takšnih okvar strojne opreme. Res, bile so že težave s programi, a da bi mi hardware takole, kot po tekočem traku crkoval, se mi res ne zdi normalno.

Prvič se je zgodilo pred nekaj meseci, ko takole pregledujem blog Simone Rebolj (pa ne, da bi ona imela kaj s tem prekletstvom … vsaj upam, da ne prakticira kakšen vudu ;-) ) in se ravno spravim, da jo razveselim (in razjezim) s komentarjem, ko se mi čez ekran izrišejo kvadratki v vseh barvah mavrice. Začuden nad do sedaj še nikoli prej videnim problemom znova zaženem računalnik, a težava ostaja enaka, nek približen instinkt pa mi da vedeti, da je verjetno nekaj narobe z grafično kartico.

Na servisu potrdijo moje sume, jaz pa se zahvaljujem svoji odločitvi, da sem ob nakupu računalnika podaljšal garancijo na dve leti, tako da sem si sedaj prihranil kar konkreten strošek za novo grafično kartico.

Zaceljen računalnik torej odnesem domov, a glej ga zlomka, čez dva dni se napaka ponovi, znova ob branju bloga, tokrat Dajaninega (upam,da ni šlo za kakšno božjo kazen ;-) ). Na servisu znova ugotovijo napako grafične kartice, na moje poizvedovanje, kako je to mogoče, da odpove že po dveh dnevih, pa dobim ne preveč razveseljiv odgovor, da imam pač smolo. Hja, sreča v nesreči je bila, da je garancija še vedno veljala, a sem vseeno plačal nekaj bonusa, da sem dobil malce boljšo, močnejšo in že na pogled (večji hladilni elementi) zmogljivejšo kartico.

Tako sem lahko spet brez strahu blogav … vse do včeraj, ko med pregledovanjem bloga Iztoka Gartnerja (preveč zabave za moj računalnik? ;-) ) doživim čisto pravo eksplozijo računalnika. Kar naenkrat se namreč nekaj zabliska, poči in … hno ja, ne zasmrdi ravno po žveplu, temveč po zasmojeni elektroniki. Ekran prazen, računalnik mrtev, na zadnji strani najdem delčke nečesa steklenega, v električni omarici pa me čaka crknjena varovalka.

Ker se ustrašim, da mi ni morda razneslo trdega diska (na tej točki sem namreč verjel že tudi v najhujše grdobije), v stilu sam svoj mojster odprem računalnik in z zadovoljstvom ugotovim, da na spominskih in grafičnih delih ni videti kakšnih ožganin, zato se mi poveča upanje, da je prišlo zgolj do kratkega stika na napajalniku.

Na servisu mi lahko samo pokimajo in mi vgradijo novega, tokrat na žalost ne več zastonj, saj mi je garancija potekla. Na srečo so vse druge komponente ostale nedotaknjene, sem pa vzel pregoreni napajalnik domov in v stilu MacGyverja (morda se bo dalo še kaj popraviti in uporabiti … ) pokukal v notranjost ter odkril na več mestih počrnjeno vezje in razbito diodo (od tod stekleni delci, ki sem jih v stilu CSI raziskovalcev našel na kraju zločina).

OK, računalnik mi torej zopet dela in čeprav ne dam veliko na vraževerje, se bom ob naslednji morebitni taki napaki med brskanjem po blogih zagotovo naročil pri župniku za kakšen obred izganja duhov in eksorcizma.

 • Share/Bookmark
 

11 komentarjev »

 1. katarina pravi

  :lol: :lol: sam da nisem kriva jaz.

  3.02.2009 ob 18:17 | #

 2. simonarebolj simonarebolj pravi

  Haha … Bi lahko, prosim, nehal delat slabo reklamo mojemu blogu. Tisti vudu kvadratki so bili namenjeni samo tebi v opozorilo, da če se boš nadalje sprehajal po Dajaninem, kaj šele Gartnerjevem blogu, ti bo razneslo računalnik. Pa očitno nisi razumel mojega dobrohotnega vudu signala.

  3.02.2009 ob 18:34 | #

 3. spookymulder spookymulder pravi

  @katarina:
  V dobro mojega računalnika upam, da da bo pri tem tudi ostalo. :wink:

  @Simona:
  Reklama sploh ni slaba, saj to pomeni, da sem redni obiskovalec tvojega bloga. :cool: Aha … torej priznaš, da je šlo za nek čirule-čarule. Potem se ne čudi, če bo v prihodnosti na tvoja vrata potrkal mož v talarju. ;-) Huh, mogoče pridem zraven s filmsko kamero, ker bi se po mojem dalo posneti zanimivo kombinacijo filmov Izganjalec hudiča in Čarovnica iz Blaira. :lol:

  3.02.2009 ob 18:53 | #

 4. lordwales pravi

  Današnje mašine zdržijo več kot povprečni uporabnik.
  Zvok in slika kot s ešika.
  Če ste seveda plačali licenco za anti virus!

  3.02.2009 ob 19:46 | #

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi

  Spooky, ponosen sem, da se je prav med prebiranjem mojega bloga najbolj kadilo :)

  4.02.2009 ob 03:47 | #

 6. Dajana pravi

  Hvala za uvrstitev med nevarne bloge! :grin: Hvala za reklamo. Vau, tako super naslova pa še ne! :oops:

  4.02.2009 ob 11:15 | #

 7. spookymulder spookymulder pravi

  @lordwales:
  Antivirusni program imam naložen (standard Siol edition), ampak tudi če ga ne bi imel, sem do sedaj živel v prepričanju, da virusi napadejo samo programe, ne pa, da bi bili zmožni povzročati kratke stike na strojni opremi. Razen, če so se že zmožni nadgraditi in fizično manifestirati v kakšne nano-robote. Potem pa scenarij iz Matrice res ni več daleč … :shock:

  @Iztok:
  Bomo videli, če boš še tako ponosen, ko ti pošljem račun za nov napajalnik, ko si že tako lepo priznal sokrivdo. Pa še odškodninski zahtevek za prestani strah in duševno trpljenje. :evil:

  @Dajana:
  V bistvu gre zahvala mojemu računalniku (jaz sem samo poročevalec bizarnih dogodkov, ki so se odvili), ampak nikar mu preveč ne pihaj na dušo, da si ne bo upal take akcije slučajno še kdaj ponoviti. :smile:

  4.02.2009 ob 16:33 | #

 8. alcessa pravi

  Sppokymulder: meni se je tudi računalnik sesul (napajalnik in grafična kartica), le tega ne vem, kateri blog sem ravno brala (24. decembra?). A virusov za hardware res še niso razvili? :shock:

  4.02.2009 ob 16:44 | #

 9. spookymulder spookymulder pravi

  @alcessa:
  Mislim in upam da ne, vsaj jaz si ne predstavljam, kako bi bilo to mogoče. Škoda, da se ne spomniš, za kateri blog je šlo v tvojem primeru, ker pa gre očitno za vse pogostejšo anomalijo, že razmišljam o ustanoviti kriznega bloga, kjer bi lahko uporabniki navedli, katere bloge je prekletstvo že speljalo na temno stran (the dark side) računalniškega uničevanja. Sumim, da bi morda lahko šlo za neko nerazumljivo sproščanje energijskih sil, saj so vsi trije blogi, ki sem jih naštel, polni nekih skrivnostnih moči, naj si gre za intelektualne, spiritualne ali komične kozmične silnice. Za vsak slučaj sem pobrskal med suvenirji iz popotovanj in nad računalnik obesil plakat iz Stonehenga, med filmskimi plakati pa še iščem tistega z žitnimi krogi iz filma Znamenja. Upam, da bo pomagalo. :mrgreen:

  4.02.2009 ob 17:06 | #

 10. alcessa pravi

  Problem je v tem, da bi pri meni morala biti kriva Simona, ker Dajane sploh ne, Iztoka pa le redko berem (samo, če obstaja upanje, da ne bom dobila vinjete). In ker mi je Simona pri srcu, od sedaj verjamem v hardware viruse in to priporočam tudi tebi.

  Najbrž pa bloge berejo tudi naši poštarji, ker drugače ne vidim razloga, zakaj bi se jim pri dostavi popravljene PC-jke tako tresle roke, da jim je padla iz rok (Esme is female) in se razbila? :sad: Še dobro, da ne znajo slovensko.

  4.02.2009 ob 17:12 | #

 11. medias pravi

  Pokliči soseda informatika naj ti že instalira protivirusni program, da se ne bo drugič spet kadilo iz tvojega PC.

  ;-)

  16.03.2009 ob 11:12 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL