spookyMulder išče resnico

Butalski Zavod 31. februar

17.02.2009

butalske buče

Že od nekdaj so Butale slovele po svojih bučah, ki da so bile največje in so imele največ pečka. Kako tudi ne, ko pa imajo Butalci najbolj masten gnoj in polne kašče pameti, da buče gojijo v veselju in izobilju.

Pa se lepega dne pripeti, da si njivo z butalskimi bučami začnejo lastiti tudi Tepanjčani. Njiva res ni bila kaj prida, niti na njej niso rasle najlepše buče, a Butalci so vedeli, da je njiva njihova in da mora taka tudi ostati.

Navkljub temu ni nič pomagalo, saj Tepanjčani kar niso želeli kloniti in so zanalašč zastražili cesto do njive, da se niti butalski policaj ni mogel do nje prebiti, pa čeprav so pravili, da je imel opravka tudi že z gromozanskim razbojnikom Cefizljem, ki je sedem ljudi zadušil in tri ženske.

To je bil čas, ko Cesar še ni obiskal Butal in bil deležen njihovega pozdrava z vodnimi brizgalnami, zato so bili Butalci pri njem dobro zapisani in so s cesarjevimi odposlanci večkrat trgovali s sladkimi tepkami, ki da se nikjer niso tako dobro in dolgo medile, kot prav v butalskem vodnjaku.

Te trgovine so si želeli tudi Tepanjčani, zato so se Butalci odločili, da je čas, da zaščitijo svoje buče in enkrat za vselej v kozji rog uženejo tepanjske gade. In se je našel Mariček Podvrbospav, ki je ustanovil Zavod 31. februar, zakaj se ve, da naj bi prav ob tem času buče najbolj mastno zorele in so bile takrat potrebne največje zaščite in miru.

Tako se je zgodilo, da je Mariček stal pri tepanjski cestni zapori in vpil, na ves glas, tako kot svoje dni butalski policaj, ko je mislil, da ga Turek drži za hlače, pa četudi so bile zgolj robide. A kaj, ko so imeli Butalci tiste dni dovolj drugih buč in so že na daleč videli, da buče, za katere se Mariček tepe, niso kaj prida.

Tudi Butalski župan ni bil tiste vrste mož, da bi želel jeziti cesarja in je menil, da sporne buče niso edino butalsko zadovoljstvo, zato se ni preveč menil za Maričkova žuganja. Mariček pa je bil velik kujon in je vedel, da jo je treba cesarju in županu, sploh pa zlobnim Tepanjčanom, pošteno zagosti, zato je pozval Butalce k ljudskemu preštevanju, da se izkaže, komu je res kaj do butalskih buč.

Župan se zato najprej odloči, da bo Marička skušal prepričati tako, da butalskemu slikarju Čački naroči, naj buče kar najhitreje naslika v butalski grb, tik poleg strašnega zmaja, za katerega nemarni Tepanjčani trdijo, da je podoben biku. Čačka pa ni imel kaj prida smisla za slikanje buč, zato so na koncu izgledale bolj podobne zeljnatim glavam.

In je Mariček vztrajal, da se Butalci preštevajo, čas pa je mineval in so buče zgnile ter preminile, tako da od njih niso imeli nič ne Butalci, niti Tepanjčani, bil paje srečen vsaj Mariček srečen, da je zaščitil buče pred požrešnimi Tepanjčani, da se niso mogli masteniti z njimi. Zakaj buče so svete in vse od tistih dni so Butalci lahko uživali v žaru bučje slave.

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev »

 1. dare dare pravi

  Ko bodo to prebrali, bo prenekateri Butalec dal svoj križec za Maričkota!

  17.02.2009 ob 21:42 | #

 2. blitz blitz pravi

  Vsaka Podobnost je naključna.

  18.02.2009 ob 08:29 | #

 3. Rado Rado pravi

  Vzemi Podobnikovo prizadevanje, brez Podobnika.
  Tisto za kar se prizadeva, je tisto pravo. Pustimo vnemar njegov populizem. in se vprašajmo, ali nam prost dostop do odprtega morja pripada. Jasno, da nam pripada.
  Torej se prizadevajmo zanj celemu Natu navkljub.

  Stvar je preprosta. Hrvaška naj reče svoj da in mi bomo rekli svoj da. Vse ostalo je drek!!!

  18.02.2009 ob 09:45 | #

 4. spookymulder spookymulder pravi

  @dare: In prav je tako, ker buč(k) ni nikoli preveč, vsaj v Butalah ne. :mrgreen:

  @blitz: Bo kar držalo, vsaka Podobnost je zgolj naključna in dobronamerna. Ali pa tudi ne! Naključna, namreč. :twisted:

  @Rado: Vsekakor, tako kot Slovencem pripada dostop do odprtega morja, tudi Butalcem pripadajo njihove buče. Edino vprašanje je, kako se rešitve tega vprašanja lotiti – po butalsko ali kako drugače? :roll:

  18.02.2009 ob 10:23 | #

 5. david.pelko david.pelko pravi

  De facto so Tepanjačni okupirali Butalcem njihovo ljubo njivico :)

  In za nagrado jih bodo Butalci povabili v svojo družbo ino združbo :)

  18.02.2009 ob 23:14 | #

 6. lordwales pravi

  Zelo spodobno napisano.

  21.02.2009 ob 22:10 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL